Informacje praktyczne i zasady bezpieczeństwa dotyczące ozonu

Przy doborze generatora ozonu musimy brać pod uwagę to, jak duże pomieszczenia chcemy ozonować.
Aby zabieg ozonowania był skuteczny należy dobrać wydajność generatora ozonu do maksymalnej kubatury jaką będziemy ozonować.
Zachęcamy do kontaktu z naszym doradcą, który dobierze parametry urządzenia do Państwa potrzeb.
 

Cykliczne ozonowanie powierzchni, wyposażenia naszych mieszkań, biur, pojazdów komunikacji skutecznie zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem i wirusem grypy. 

Ozonowanie powierzchni możemy wykorzystać jako jedno z działań mających na celu ograniczenie lub wyeliminowanie rozprzestrzeniania się patogenów chorobotwórczych. 

Ozon jest szkodliwy dla człowieka tylko w wysokim stężeniu lub gdy jest wdychany przez dłuższy okres czasu.

Osoby chore na astmę lub inne schorzenia płuc powinny unikać nadmiernej ekspozycji na ten gaz .

W pozostałych przypadkach, przy prawidłowej eksploatacji urządzenia, ozonowanie jest bezpieczną techniką odkażania, dezynfekowania, usuwania zapachów, pestycydów, bakterii, grzybów i pleśni. 

Ozonowanie doskonale sprawdza się w walce z alergią.

Ozonowanie to niezawodna dezynfekcja i odgrzybianie pomieszczeń, jak i oczyszczanie klimatyzacji, w której grzyby znajdują idealne warunki do swojego rozwoju.

Odświeżanie i dezynfekcja pojazdów

Ozonowanie neutralizuje nieprzyjemne zapachy  m.in. dymu tytoniowego, alergenów, grzybów, zarodników i pleśni.

Klimatyzacja po oczyszczeniu ozonem  jest wolna od wszelkiego rodzaju alergenów, pleśni, grzybów i innych drobnoustrojów. 

Ozon ma wiele innych zastosowań, które zostały omówione poniżej. 

Ozonowanie żywności jest coraz powszechniejszą praktyką już etapie produkcji i dystrybucji. Po ozonatory sięgają producenci, hurtownicy i sprzedawcy, gdyż proces ten znacząco poprawia trwałość żywności. 

Ozonowanie żywności prowadzi do eliminacji mikrobów, zalążków grzybów i pleśni.
Ozonowanie mięsa przedłuża jego świeżość i ogranicza ryzyko namnażania się bakterii.
Ozonowanie warzyw i owoców nie tylko pomaga w ich dłuższym przechowywaniu, ale też skutecznie usuwa bakterie, wirusy i grzyby, a także pozostałości pestycydów.

Ozon ma silne i szybkie działanie na bakterie, przede wszystkim bakterie chorobotwórcze, jak: Salmonella, E. Coli, Clostridium, Cryptosporidium i wykazuje także duże zdolności unieszkodliwiania spor, cyst i wielu innych mikroorganizmów.

Aby dobrać właściwy czas ozonowania skorzystaj z informacji zamieszczonych w instrukcji użytkownika.

Możesz też skorzystać z kalkulatora czasu ozonowania. Pamiętaj, że kalkulator podaje tylko uśrednione wartości. 

  1. Ozon w wysokim stężeniu jest niebezpieczny dla zdrowia. Podczas ozonowania w pomieszczeniu nie mogą przebywać ludzie ani zwierzęta, a gdy zachodzi taka potrzeba czas przebywania w nim, należy skrócić do minimum i stosować ubrania ochronne oraz specjalistyczne maski z wkładem węglowym.
  2. Dopuszczalne stężenie ozonu w pomieszczeniach, bezpieczne dla ludzi to 0,1 ppm (200μg/m3).
    Zapach ozonu jest jednak odczuwalny w dużo mniejszych stężeniach, nawet przy 1/5 lub nawet 1/10 dopuszczalnego bezpiecznego stężenia (0,02 ppm).
  3. Ozon przyśpiesza proces spalania, a w jego obecności palność materiałów jest 2-3 razy wyższa niż w przypadku tlenu. Z tego powodu urządzenie nie może być używane w pobliżu źródeł ognia oraz nie powinno mieć styczności z niezabezpieczonymi materiałami łatwopalnymi czy wybuchowymi. Nie powinno być ono również czyszczone z użyciem łatwopalnych rozpuszczalników czy odczynników chemicznych, co mogłoby spowodować pożar lub przebicie elektryczne.
  4. W ozonowanym pomieszczeniu zabrania się palenia tytoniu, pracy z otwartym ogniem, pracy z narzędziami, które powodują płomień lub iskrę.
  5. Wdychanie ozonu w wysokich stężeniach może spowodować negatywne skutki fizjologiczne (nudności, zawroty głowy). Nie wolno wdychać ozonu bezpośrednio z generatora ozonu.
  6. Podczas przeprowadzania ozonowania przed wejściem do dezynfekowanego pomieszczenia musi zostać umieszczona dobrze widoczna tabliczka z napisem: WSTĘP WZBRONIONY i UWAGA DEZYNFEKCJA OZONEM
  7. Po zakończonym zabiegu ozonowania, pomieszczenie należy przewietrzyć przez 15 do 30 minut
    lub nie wchodzić do niego wcześniej niż po upływie 4 godzin od zakończenia ozonowania.
  8. Osoba obsługująca generator ozonu jest odpowiedzialna za jego eksploatację oraz zachowanie wszelkich środków ostrożności.