Informacje praktyczne i zasady bezpieczeństwa dotyczące ozonu
Cykliczne ozonowanie powierzchni, wyposażenia naszych mieszkań, biur, pojazdów komunikacji skutecznie zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem i wirusem grypy.
Ozonowanie powierzchni możemy wykorzystać jako jedno z działań mających na celu ograniczenie lub wyeliminowanie rozprzestrzeniania się patogenów chorobotwórczych.
Ozon jest szkodliwy dla człowieka tylko w wysokim stężeniu lub gdy jest wdychany przez dłuższy okres czasu.
Osoby chore na astmę lub inne schorzenia płuc powinny unikać nadmiernej ekspozycji na ten gaz .
W pozostałych przypadkach, przy prawidłowej eksploatacji urządzenia, ozonowanie jest bezpieczną techniką odkażania, dezynfekowania, usuwania zapachów, pestycydów, bakterii, grzybów i pleśni.
Ozonowanie doskonale sprawdza się w walce z alergią.
Ozonowanie to niezawodna dezynfekcja i odgrzybianie pomieszczeń, jak i oczyszczanie klimatyzacji, w której grzyby znajdują idealne warunki do swojego rozwoju.
Odświeżanie i dezynfekcja pojazdów
Ozonowanie neutralizuje nieprzyjemne zapachy m.in. dymu tytoniowego, alergenów, grzybów, zarodników i pleśni.
Klimatyzacja po oczyszczeniu ozonem jest wolna od wszelkiego rodzaju alergenów, pleśni, grzybów i innych drobnoustrojów.
Ozon ma wiele innych zastosowań, które zostały omówione poniżej.
Ozonowanie żywności jest coraz powszechniejszą praktyką już etapie produkcji i dystrybucji. Po ozonatory sięgają producenci, hurtownicy i sprzedawcy, gdyż proces ten znacząco poprawia trwałość żywności.
Ozonowanie żywności prowadzi do eliminacji mikrobów, zalążków grzybów i pleśni.
Ozonowanie mięsa przedłuża jego świeżość i ogranicza ryzyko namnażania się bakterii.
Ozonowanie warzyw i owoców nie tylko pomaga w ich dłuższym przechowywaniu, ale też skutecznie usuwa bakterie, wirusy i grzyby, a także pozostałości pestycydów.
Ozon ma silne i szybkie działanie na bakterie, przede wszystkim bakterie chorobotwórcze, jak: Salmonella, E. Coli, Clostridium, Cryptosporidium i wykazuje także duże zdolności unieszkodliwiania spor, cyst i wielu innych mikroorganizmów.
Aby dobrać właściwy czas ozonowania skorzystaj z informacji zamieszczonych w instrukcji użytkownika.
Możesz też skorzystać z kalkulatora czasu ozonowania. Pamiętaj, że kalkulator podaje tylko uśrednione wartości.
- Ozon w wysokim stężeniu jest niebezpieczny dla zdrowia. Podczas ozonowania w pomieszczeniu nie mogą przebywać ludzie ani zwierzęta, a gdy zachodzi taka potrzeba czas przebywania w nim, należy skrócić do minimum i stosować ubrania ochronne oraz specjalistyczne maski z wkładem węglowym.
- Dopuszczalne stężenie ozonu w pomieszczeniach, bezpieczne dla ludzi to 0,1 ppm (200μg/m3).
Zapach ozonu jest jednak odczuwalny w dużo mniejszych stężeniach, nawet przy 1/5 lub nawet 1/10 dopuszczalnego bezpiecznego stężenia (0,02 ppm). - Ozon przyśpiesza proces spalania, a w jego obecności palność materiałów jest 2-3 razy wyższa niż w przypadku tlenu. Z tego powodu urządzenie nie może być używane w pobliżu źródeł ognia oraz nie powinno mieć styczności z niezabezpieczonymi materiałami łatwopalnymi czy wybuchowymi. Nie powinno być ono również czyszczone z użyciem łatwopalnych rozpuszczalników czy odczynników chemicznych, co mogłoby spowodować pożar lub przebicie elektryczne.
- W ozonowanym pomieszczeniu zabrania się palenia tytoniu, pracy z otwartym ogniem, pracy z narzędziami, które powodują płomień lub iskrę.
- Wdychanie ozonu w wysokich stężeniach może spowodować negatywne skutki fizjologiczne (nudności, zawroty głowy). Nie wolno wdychać ozonu bezpośrednio z generatora ozonu.
- Podczas przeprowadzania ozonowania przed wejściem do dezynfekowanego pomieszczenia musi zostać umieszczona dobrze widoczna tabliczka z napisem: WSTĘP WZBRONIONY i UWAGA DEZYNFEKCJA OZONEM
- Po zakończonym zabiegu ozonowania, pomieszczenie należy przewietrzyć przez 15 do 30 minut
lub nie wchodzić do niego wcześniej niż po upływie 4 godzin od zakończenia ozonowania. - Osoba obsługująca generator ozonu jest odpowiedzialna za jego eksploatację oraz zachowanie wszelkich środków ostrożności.